Mi a közös Deák Bill Gyulában, Bodor Tiborban, Erhartné dr. Molnár Katalinban, Tina Turnerben és Salvador Daliban? Az, hogy most sok más híres személyről készült domború arcképpel együtt az ő képmásaikat is megtapinthatják a látássérült érdeklődők a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége október 15-én megnyílt kiállításán. A domborított alkotások mellett a Canon kiállítás fotóit is megtekinthetik az érdeklődők a helyszínen.

Az idei, 2024. október 15-én, kedden megrendezett fehérbot napi ünnepség fókuszában a tapintás jelentősége és a taktilis információközlés állt. A rendezvény címe és üzenete is ez volt: „Érintsd meg a világot, és a világ is megérint téged!”.

Az esemény keretében két tapintható kiállítás megnyitójára került sor. Az egyik kiállítás Szarka Bence bábkészítő művész domború arcképeket felvonultató tapintható tárlata, melyen a látássérült emberek számára kiemelkedő jelentőségű személyek és más hírességek arcát ismerhetik meg a látássérült emberek. A művész 28 domború arcképet állított ki az MVGYOSZ székházában. A különleges tárlaton több neves külföldi és hazai zenész, színész, képzőművész és filmkarakter domború arcképe is megtekinthető. Megismerhetjük többek között Liszt Ferenc, Tina Turner, Cseh Tamás, Bud Spencer, valamint a Terminátor vagy Batman arcát, fejformáját, haj- és szakállviseletét. A látássérült emberek és a szövetség számára fontos személyekkel is találkozhatunk a kiállításon, hiszen Bodor Tibort, Erhartné dr. Molnár Katalint, Louis Braille-t, vitéz lovag Ritnovszky Jánost, Lechner Ödönt és Ungár Imrét is megformázta a művész.

Az MVGYOSZ székházában párhuzamosan egy másik kiállítás is elérhető, amely nem más, mint a nagysikerű World Unseen fotótárlat. A Canon réteges nyomtatási technológiát alkalmazva állította elő a tapintható képeket, amelyek audionarrációval és Braille-feliratokkal járulnak hozzá ahhoz, hogy a látássérült érdeklődőkhöz is eljuttassa a képalkotás erejét. Tíz tapintható fotó került kiállításra, és mind a tíz kép olyan témát mutat be, amellyel szeretnék az emberek figyelmét felhívni a világ történéseire, kihalófélben lévő állatokra, a szegénységre, pusztulóban lévő korallzátonyokra és még sok egyébre.

A két kiállítás 2024. október 25-én péntekig térítésmentesen látogatható az MVGYOSZ székházában előzetes bejelentkezés alapján. Kérjük, hogy időpontegyeztetés céljából vegye fel a kapcsolatot az MVGYOSZ ügyfélszolgálatával.

Jöjjön el, érintse meg a világot, és a világ is megérinti Önt!

dr. Nagyné Berke Mónika
szolgáltatásvezető