Szabadtéri és beltéri rendezvényekkel, kiállításokkal indult az ősz, melyeken a sajtó is rendszeresen képviseltette magát. Szokásunkhoz híven – az eseményekhez kapcsolódva – ebben a hónapban is összegyűjtöttük a legfontosabb médiamegjelenések internetes elérhetőségeit.

Digitális akadálymentesség-szabályozás: Sok vállalatnak fog fájni!
Időpont: 2024. október 1.
Hely: Protecthtor Podcast
2025 június 28-án hatályba lép az európai akadálymentességi törvény, azaz az EU 2019/882 irányelv a termékekre és a szolgáltatásokra vonatkozó akadálymentességi követelményekről. Minden digitális felülettel rendelkező szolgáltatónak kevesebb, mint egy éve maradt arra, hogy a felhasználók számára egyelő hozzáférést biztosítson a felületeihez és termékeihez, különben számszerűsíthető következményekkel számolhat. Számtalan kérdés merül fel: mik a pontos elvárások, kire mi vonatkozik és milyen következményekkel, hogyan kell projekt oldalról felépíteni a folyamatot, mit jelent a megfelelés és milyen szereplőkre és erőforrásokra lesz szükség? A podcast vendége dr. Velegi Dorottya jogi szakértő, az MVGYOSZ mb. szakmai vezetője és Tóth Péter legal engineer.
Tovább a műsorra

Zenés kerti parti a Vakok Kertjében
Időpont: 2024. október 19.
Hely: Esély, M1
Fantasztikus napot töltöttünk együtt szeptember 27-én a Vakok Kertjében a szezonbúcsúztató kerti partin. Jóga, zsákbamacska, mézbemutató és -vásár, 3D-nyomtatott termékek bemutatója, pingpong, zenei kvíz, karaoke és az Önként és Dalolva Társulat vérpezsdítő koncertje várta az érdeklődőket a népszerű pihenőparkban. A rendezvényen az Esély stábja is ott volt, és izgalmas összeállításban számoltak be a nyárbúcsúztató rendezvényről.
Tovább a műsorra

Hallgassa vissza! – dr. Nagy Sándor Napi jegyzete
Időpont: 2024. október 14. 08 óra 30 perc
Hely: Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!
A Napi jegyzet a Kossuth Rádió reggeli műsorának, a Jó reggelt, Magyarország!-nak naponta elhangzó sorozata. Szereplői a tudományos és kulturális élet iránymutató képviselői, mondanivalójuk útravalóként kísérheti el a hallgatót a nap során. Ebben a részben Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetségének elnöke mondja el gondolatait a fehérbot nemzetközi napjához kapcsolódva.

Tovább

A fehérbot nemzetközi napja: látássérült embereket is segít a mesterséges intelligencia
Időpont: 2024. október 15.
Hely: Magyar Nemzet
Vakvezetőkutya, okosbot és okoseszközök nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a vak és gyengénlátó személyek ugyanolyan teljes életet tudjanak élni, mint a látók. Családot alapítanak, gyermekeket nevelnek, és ami a legfontosabb, minimális segítséggel el tudják látni magukat. A fehérbot nemzetközi napja a látássérült emberek helyzetére irányítja a figyelmet. Dr. Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ  szolgálatvezetője a lapnak elmondta: ezen a napon lehetőség van arra, hogy a látássérült emberek mindennapjaira felhívjuk a többségi társadalom figyelmét.
Tovább a cikkhez

Élő kapcsolás az MVGYOSZ fehérbot napi ünnepségéről
Időpont: 2024. október 15. 08 óra 30 perc
Hely: Duna TV, Család-barát
Az MVGYOSZ a felújított székházában rendezte meg a fehérbot nemzetközi napja alkalmából meghirdetett országos ünnepséget. A köszöntőket követően a Louis Braille-emlékérmek és az önkéntes felolvasók munkáját elismerő Hangomat adom díjak átadására is sor került. Az eseményről részletesen majd az MTV Esély magazinja számol be egy későbbi időpontban, a helyszínről, élő kapcsolással a Duna TV is bejelentkezett. Az összeállítás első felében dr. Nagy Sándor elnökkel Demény Rózsa beszélgetett, a stúdióban pedig az MVGYOSZ kutyakiképzőjével, Klébesz Kingával folytatódott a diskurzus a szövetség vakvezetőkutya-kiképzéséhez kapcsolódó könyöknevelési programról. A fehérbot nemzetközi napjához kapcsolódó összeállítás 6 perc 48 percnél kezdődik.
Tovább a műsorra

Távszem aktiválása a Be My Eyes alkalmazásba
Időpont: 2024. október 16.
Hely: SVOE SMART YouTube-csatorna
Az elmúlt héten megtörtént az MVGYOSZ Távszem szolgáltatásának áthelyezése a Be My Eyes platformjára. A szolgáltatás mind Android mind iOS telefonokon megbízhatóan működik, jobb kép- és hangminőséggel érhető el a mesterséges intelligenciával kiegészült Távszem. Csák Attila a SVOE SMART csatornáján dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezetővel történt interjút követően egy közel két és fél órás műsorban mutatja be lépésről lépésre, hogy miként kell bejelentkezni az új rendszerbe, hogyan kell használni az egyes funkciókat.
Tovább a SVOE SMART csatornára

A digitális tér hozzáférhetősége és a neurodiverzitás
Digitalizálódó világunkban egyre fontosabbá válik a digitális környezethez való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása minden fogyatékossággal élő, így a mentális fogyatékossággal élő, vagy akár csak eltérő agyi működéssel rendelkező emberek számára is. A továbbiakban a Jogászvilág cikke áttekinti a fenti célcsoport akadálymentességhez való jogát érintő műszaki feltételeket és hátteret, valamint kitérnek arra is, hogy milyen akadálymentességi igényei lehetnek egy neurodivergens személynek.
Tovább a cikkre

Összeállította:
Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs