Néhány napja jelent meg az okostelefonokon már jól ismert Be My Eyes kisegítő alkalmazás Windowsos változata, melynek fő profilja a mesterséges intelligenciával történő segítségnyújtás. A Gépházban megnézzük, hogyan sikerült.

A megszokott időben izzítjuk be ma is a Gépházat, melynek felvezetőjeként természetesen hallgatói leveleket olvasgatunk, és beszélgetünk az azokban előforduló témafelvetésekről, kérdésekről. Mindezek után megnézzük a Be My Eyes alkalmazást, melynek immáron Windowsra készült verziója is van. A Be My Eyes Windowsos variánsának fókuszában az AI áll. Különböző módokon küldhetünk képet a mesterséges intelligenciának, amely magyar nyelvű leírást készít róluk, ezt követően pedig írásos formában tovább kérdezhetjük a gépet a kép részleteiről. Mivel az utóbbi időben sok efféle megoldás debütált már, ezúttal tesztünk során olyan szituációt igyekszünk teremteni, amelyben még nem próbáltuk ki a mesterséges intelligenciát. Feltelepítjük tehát az ingyenes Be My Eyes appot, megnézzük annak felületét, majd azt járjuk körbe, milyen módszerrel lehet a programmal képkódokat, másnéven captcha kódokat felismerni, amely kódokat jelenleg a képernyőolvasók alapvetően nem ismernek fel.

Ezek a kódok különböző weboldalakon bukkannak fel, például regisztráció vagy elfelejtett jelszó visszaállításakor, illetve számos egyéb helyzetben, és igencsak megnehezíthetik a látássérült felhasználó dolgát. Adásunkban többféle captcha kódot is megpróbálunk felismertetni a Be My Eyes applikációval, tapasztalataink pedig a műsorban meghallgathatóak lesznek.

Ismerkedjen meg ezúttal is egy friss újdonsággal az MVGYOSZ és a Net-Média Alapítvány informatikai magazinműsorában, a Gépházban!

Mikor? 2024. május 31-én, pénteken 20:00 órától. Ismétlés vasárnap 13:00 órakor.
Hol? Az online hallgatható Hobby Rádióban, melyet a www.hobbyradio.hu weboldalon érhetnek el.
A hallgatás linkje: www.hobbyradio.hu/play
Winamp-ba vagy egyéb zenelejátszó alkalmazásba illeszthető hivatkozás:
http://www.hobbyradio.hu/hobbyradio.m3u

Rauch Róbert
műsorvezető