A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége 2022. június 28-án online elnökségi ülést tartott. Az érdekképviseleti szervezet vezetői beszámolóinak elfogadásán túl többek között szó esett a székházfelújításáról, a szakmai vezetésben történő átmeneti változásról, valamint az idei Braille-emlékérmekre érkezett felterjesztésekről.

Az idei évben negyedik alkalommal tartott ülést az MVGYOSZ elnöksége. Az online formában megrendezett találkozón az elnökség tagjait dr. Nagy Sándor elnök köszöntötte, majd a napirendi pontok elfogadását követően a vezetők beszámolói következtek.

Az elnök beszámolójában a 2022. április 28. és június 28 közötti időszakot tekintette át. A szakmai feladatok és eredmények közül többek között kiemelte, hogy együttműködést kezdeményezett az MVGYOSZ az Informatika a Látássérültekért Alapítvány bevonásával a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel (NISZ Zrt.). Az egyeztetés célja az volt, hogy a NISZ Zrt., az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, valamint a szövetség részvételével olyan együttműködés jöjjön létre, melynek során lehetőség nyílik a NISZ Zrt. által üzemeltetett honlapok látássérült felhasználókat érintő akadálymentességi hiányosságainak áttekintésére, a feltárt problémákkal kapcsolatos megoldási lehetőségek feltárására.

Ugyancsak a honlapok akadálymentességének megteremtése érdekében a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (KÖFOP) Monitoring Bizottságának ülésén is részt vett, ahol kifejezte aggályait a közszolgálati honlapok akadálymentességét illetően.

Az érdekképviseleti tevékenység keretében a tárgyidőszakban a kaotikus rollerhelyzet megoldása érdekében, valamint a Médiaszolgáltatók Egyesületével az audio-narráció hangsáv témában is egyeztetések folytak.

Az elnökségi ülésen arról is szó esett, hogy Magyarország új kormánya megalakulását követően a fogyatékossággal élő emberek a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárság hatáskörébe kerültek. A szövetség alelnöke és a gazdasági vezető részt vett a Belügyminisztérium állománygyűlésén, ahol bemutatkoztak az államtitkárok és a helyettes államtitkárok. Az elnökségi ülést megelőzően dr. Nagy Sándor Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárral, valamint Csizi Péter helyettes államtitkárral is egyeztetett a látássérült emberek életét érintő fontos kérdésekben.

Németh Orsolya szakmai vezető részletes beszámolójában többek között a tagegyesületek támogatás-felhasználásának ellenőrzéséről, az aktív érdekképviseleti tevékenységről, az akadálymentesítési tanácsadás eredményeiről, az adományszervezésről és a nemzetközi kapcsolatok alakulásáról adott számot.

Mint elmondta, a munkatársaival április 28-án részt vett a 3-as metróvonal átadás előtt álló, felújított állomásain megtartott akadálymentességi szempontú helyszínbejáráson a MEOSZ képviselőjével. Bár a Klinikák, a Corvin-negyed, illetve a Kálvin téri metróállomás felújítása alapvetően az egyeztetett tervek szerint valósult meg, néhány hiányosságra, illetve a gyakorlati használat során fellépő problémára mégis fel kellett hívnunk a beruházó és a kivitelező figyelmét. Az MVGYOSZ ígéretet kapott a hibák kijavítására és ezt követő újabb bejárási lehetőségre.

Az időszakban a BKK-val több kérdésben is egyeztetések folytak: véleményezték a BKK munkatársak esélyegyenlőségi oktatásához készült, a fogyatékossággal élő utasok speciális igényeit bemutató oktatási segédanyagot, megküldésre került a BudapestGO applikáció akadálymentesítésével kapcsolatos prioritáslista, illetve megírták a tapasztalataikat a Budapesti mobilitási stratégia megújításához kapcsolódó, a lakosság visszajelzéseinek becsatornázását célzó online kérdőív akadálymentességével kapcsolatban.

A szakmai vezető a tárgyidőszak alatt számos hazai és nemzetközi eseményen, konferencián és találkozón vett részt, amelyeken a szövetség szakmai tevékenységét, érdekképviseleti munkáját és szolgáltatásait mutatta be a résztvevőknek.

Beszámolója zárásaként tájékoztatta az elnökséget, hogy örvendetes magánéleti események miatt a szakmai vezetői megbízatását a tervek szerint 2022 szeptemberéig tudja ellátni az egészségi állapotától függően. Tevékenységét részben a megbízott szakmai vezető fogja ellátni, néhány feladatot pedig az elnök, a gazdasági, a szolgáltatás- és a kommunikációs vezető vesznek át. Az ezzel kapcsolatos átadás-átvételi folyamatok megkezdődtek.

Dr. Verdes Zsuzsanna gazdasági vezető beszámolójából kiderült, hogy a járulék- és áfa-bevallások minden hónapban határidőre beküldésre kerültek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Örömmel számolt be arról is, hogy több tavalyi támogatás elszámolása is beküldésre került, így a Távszem szolgáltatás működtetésére kapott 2021. évi támogatás és a Távszem 2021-es kiegészítő támogatásának elszámolását is elfogadta a minisztérium. Mivel az időszak egybeesett az SZJA- bevallásokkal is, így azon munkavállalók részére, akiknek szükséges volt az szja bevallási tervezetet módosítani, javítani, munkatársaival segítséget nyújtottak.

Dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető a székházfelújítással kapcsolatos beszámolójában kifejtette, hogy az előzetes ütemterv szerint halad az MVGYOSZ székházfelújítása, a kivitelezés újabb mérföldköve, hogy már minden tervezett iroda és közösségi helyiség ki lett alakítva. A villaépület aulája elkészült, itt az állványok is lebontásra kerültek, a tető felújítását szinte teljesen befejezték, hamarosan megkezdik a külső vakolat felvitelét a homlokzatra. Az új épület nyílászárói a helyükre kerültek, jelenleg már belső munkálatok folynak az épületben. Elkezdték kialakítani az új épület melletti rámpát is, de a munkálatok során egy II. világháborús bombát találtak az építőmunkások, így a bomba elszállításáig pár napra le kellett állítani az építkezést. A megvalósítást az MVGYOSZ folyamatosan figyelemmel kíséri, a munkatársak heti szinten vesznek részt a kooperációs egyeztetésen.

Az elnökség tagjai a vezetők beszámolóit egyhangúlag elfogadták, a felügyelőbizottság jelen lévő elnöke, Dr. Várkonyi Julianna elismerését fejezte ki az MVGYOSZ sokrétű tevékenységének sikeres megvalósításáért.

Az elnökségi ülés keretében a tagok áttekintették az idei Braille-emlékérem odaítélésére érkező felterjesztéseket is, majd négy személy elismerése mellett döntöttek. A négy kitüntetett az MVGYOSZ fehérbotnapi eseményén veheti majd át a látássérült személyekért végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként a Louis Braille emlékérmet.

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs