A napokban leginkább a Hermina úti székházba történő visszaköltözés előkészítése foglalta le az MVGYOSZ munkatársait, ennek ellenére szép számmal kijutott a héten a szövetséget érintő sajtómegjelenésekből is. Ezekből gyűjtöttük össze a legfontosabbakat.

Egy látássérült embernek ma az iPhone-ja az egyik legnagyobb segítsége
A fenti címmel jelent meg a Qubit-en egy terjedelmes interjú, melyben dr. Velegi Dorottya, az MVGYOSZ megbízott szakmai vezetője és Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány elnöke nyilatkozott az infokommunikációs technológiák használatáról.
https://qubit.hu/2023/12/04/egy-latasserult-embernek-ma-az-iphone-ja-az-egyik-legnagyobb-segitsege

Ötös: Beszélgetés a vakvezetőkutyákról
A vakvezető kutya nem segédeszköz, hanem társ. Milyen fajták alkalmasak vakvezetésre? Mit tud egy vakvezető kutya és mit nem? Hogyan képzik őket? És mikor mennek nyugdíjba? A Klub Rádió Ötös című műsorában Para-Kovács Imre vendégei: Schiff Mónika, az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjának vezetője és Mayer Mónika, a központ vakvezetőkutyával közlekedő látássérült munkatársa. A beszélgetés a műsor 30. percében kezdődik.
https://www.klubradio.hu/archivum/otos-para-kovacs-imrevel-2023-december-04-hetfo-1005-37432

LESEK előadás – dr. Nagyné Berke Mónika
Felkerültek az AlkoSoft YouTube-csatornájára a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciáján elhangzott előadások. Dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető a szolgáltatások év végi leállásáról tájékoztatta a résztvevőket.
https://www.youtube.com/watch?v=9R8x1EWjlAc

Köszönet a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének
Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos vasárnap, a fogyatékossággal élők világnapján – a kormány nevében – köszönetét fejezte ki a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) „mindazért a hatalmas erőfeszítésért és elkötelezettségért”, amit a szövetség tesz a mindennapokban azért, hogy előmozdítsa a fogyatékossággal élő emberek érdekeit és jogait.
https://demokrata.hu/magyarorszag/koszonet-a-magyar-vakok-es-gyengenlatok-orszagos-szovetsegenek-762826/

Budapest 150 éves – Elkészült a Budapest Nagyregény hangos változata
A kötet megjelenésével egyidőben az MVGYOSZ (Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége) Bodor Tibor Hangoskönyvtára 23 önkéntes felolvasó közreműködésével elkészítette az egyedülálló irodalmi alkotás hangos változatát, amely december 1-jétől a látássérültek online könyvtárának gyűjteményét gazdagítja – írja az ArtNews.hu.
http://artnews.hu/2023/12/05/budapest-150-eves-elkeszult-a-budapest-nagyregeny-hangos-valtozata-latasserultek-reszere/

Így bankolhatnak a látássérült emberek akadálymentesen
TrendFM, 2023. december 01., 10:15
Az MBH Bank a látássérült emberek bankhasználati szokásait vizsgálta legfrissebb kutatásában, amelyből kiderült, hogy a megkérdezettek közel fele elégedett bankja akadálymentesítésre vonatkozó törekvéseivel, de a képernyő megjelenítésének rugalmas beállításai és a képernyőolvasó szoftverek alkalmazása gördülékenyebbé tenné az ügyintézést a vak és gyengénlátó emberek számára. A legnagyobb magyar tulajdonú hazai bank augusztusban bevezette a Mastercard által fejlesztett, Touch Card funkcióval rendelkező, akadálymentesített kártyákat, amelyből már több mint 20.000 darabot bocsátott ki a pénzintézet.
https://trendfm.hu/cimlap/mar-tobb-mint-20000-specialis-bankkartya-segiti-a-latasserult-embereket-az-mbh-bank-jovoltabol-20460

Az MVGYOSZ önkéntessége
Kossuth Rádió, Délelőtt című műsorában december 4-én Balogh Tamás beszélgetett dr. Nagyné Berke Mónikával, aki azt is elmondta, hogy mivel támogatja a szövetség az idei Jónak lenni jó! kedvezményezettet.
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2023-12-04_09-05-30&enddate=2023-12-04_11-10-00&ch=mr1
A beszélgetés 10:24-nél kezdődik

Közel 14 ezren követik az MVGYOSZ TikTok-csatornáját
Izgalmas TikTok időszakot tudhat maga mögött az MVGYOSZ: a szervezet hamarosan eléri az idei századik feltöltött videót, meghaladja a 13.700 követőt és mindeközben begyűjtött 345 ezer lájkot. A legutóbbi videó a költözés előkészületeit mutatja be: https://vm.tiktok.com/ZGe8fCNAQ/

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs